Menu
Vlaamse acteurs in de beeldbank van Liberas
Collectie
maandag 29 april 2024
Geschreven door: Kris De Beule

Wie grasduint in de beeldbank van Liberas vindt vaak verrassende resultaten. Een bewijs dat in de collectie veel meer te vinden is dan het klassiek liberale verzamelgebied, zijn een aantal foto’s van Vlaamse acteurs en actrices uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Deze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het archief van de Gentse toneelacteur en -regisseur Roger De Wilde. Naast een aantal portretten in de reeks Artiestenpenning Nederlands Toneel Gent (1968) gaat het hier vooral om foto’s van toneelopvoeringen waarin hij speelde of die hij regisseerde. Maar ook in andere archieven (onder meer van  diverse Willemsfondsafdelingen) komt je – vaak toevallig – Vlaamse acteurs en actrices tegen. En hoewel al deze namen hoofzakelijk in het theater actief waren, werden ze vooral bekend omwille van hun rollen op televisie. Kent u hen nog?

Nog steeds beroemd in Vlaanderen is Jo De Meyere, bekend van de film Achter De Wolken (2016) en de series Heterdaad (1996-1999) en Dagboek van een Herdershond (1978-1980). Toch stal hij eerder al de Vlaamse harten als Herman Coene in Wij, heren van Zichem (1969-1971). Deze immens populaire serie, gebaseerd op enkele boeken van Ernest Claes, was ook een springplank voor toch wel belangrijke namen als Roger Bolders en Marilou Mermans. Toch was het vooral Jenny Tanghe die in de serie de show stal als de strenge kloosteroverste Moeder Cent. Paul-Emile Van Royen en Hugo Van den Berghe kennen we dan weer van andere Ernest Claes-verfilmingen. Van den Berghe speelde de hoofdrol in de BRT-reeks Daar is een mens verdronken (1983). Van Royen was de strenge onderwijzer in De Witte van Sichem (1980) van Robbe De Hert.

Tien jaar na Wij, heren van Zichem kwam met De Paradijsvogels (1979-1982) opnieuw een immens populaire serie op de buis, met tientallen bekende Vlaamse acteurs zoals Ann Petersen en Alex Willequet. De serie was ook de grote doorbraak van Marijn Devalck die later vooral bekend werd als Balthazar Boma in FC. De Kampioenen.

Zeer populair waren destijds ook de jeugdfeuilletons van de BRT zoals Johan en de Alverman (1965) met Frank Aendenboom en Jef Cassiers in de titelrollen, en daarnaast ook Cyriel Van Gent als Don Christobal de Bobadila. Het ridderepos Het zwaard van Ardoewaan (1972) is wellicht het meest legendarische jeugdfeuilleton. Vooral Jef Demedts blonk hier uit met zijn dubbelrol als Morholt en Huoon. De hoofdrollen in Axel Nort (1966) waren dan weer voor Nand Buyl en de piepjonge Johny Voners, die u wellicht ook vooral kent als Xavier in FC De Kampioenen.

De hierboven vermelde namen maakten in de tweede helft van de twintigste eeuw deel uit van de fine fleur van de Vlaamse acteurswereld. Het was een kleine gemeenschap van collega’s die elkaar allemaal kenden, ook persoonlijke relaties aanknoopten, en vroeg of laat samen op de planken of voor de camera stonden. De liefde voor het acteursmetier primeerde bij iedereen, want het was in die tijd alles behalve evident om van acteren je broodwinning te maken. Slechts enkelen zijn nog actief, want de meesten zijn intussen overleden. Enkele namen doen nog een belletje rinkelen en roepen enige nostalgie op.

Ga daarom gerust zelf op zoek naar uw favoriete acteurs van toen. Met meer dan 520.000 erfgoedstukken online doet u vast nog enkele mooie ontdekkingen in de Liberas-beeldbank.