Hoewel we dit jaar misschien niet massaal naar het buitenland kunnen trekken, hebben we deze zomer toch even de tijd om aan een goed boek te beginnen. Vakantie betekent immers voor velen tijd om zich te verdiepen in lectuur.
In de nieuwsbriefrubriek Vers op de Plank belicht Liberas telkens enkele interessante nieuwe aanwinsten. Liberas beschikt over een boekencollectie met meer dan 50.000 titels. De catalogus is geïntegreerd in de website www.liberas.eu. Boeken kunnen niet worden uitgeleend en zijn enkel te consulteren in de leeszaal.
Hier vind je een selectie leestips van de voorbije maanden. Benieuwd naar meer leestips? Abonneer je op onze nieuwsbrief via https://www.liberas.eu/ (onderaan de pagina).
Liberas is ook partner bij Gent Leest, een lezersplatform voor iedereen in Gent die houdt van boeken en van lezen. Voor lezers en voorlezers, bezoekers van de bibliotheek en van boekhandels, leden van boekenclubs, voorleesvrijwilligers, maar ook voor mensen die anders lezen – in een andere taal, met een beperking – of die van atypische genres houden… Meer informatie en leestips vind je hier https://www.gentleest.be/.
Alicja Gescinska, Intussen komen mensen om. Over politieke betrokkenheid, Antwerpen/Amsterdam, De Bezige Bij, 2019
Een tekst met engagement van een filosofe die zich ontpopt tot politica. Een getuigenis over het spanningsveld tussen de wereld van de politiek en de wereld van de intellectuele verantwoordelijkheid.
Ruben Mantels en Hans Vandevoorde, ‘Ik denk nog het best met een pen in de hand’. Het dagboek 1939-1944 van August Vermeylen, Leuven/Gent, LUP/KANTL, 2019
Teksteditie van schriftjes die de periode van de Tweede Wereldoorlog bestrijken met aandacht voor schrijverschap, netwerk en sociale omgang tijdens de bezettingsperiode.
David Van Turnhout & Dirk Verhofstadt, Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz, Antwerpen, Houtekiet, 2019
Speurtocht naar het leven van de joodse grootvader van auteur Van Turnhout. Ide Leib Kartuz kwam in 1929 uit Polen naar België, kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz terecht en overleefde het vernietigingskamp en de oorlog.
Els Witte, Belgische Republikeinen. Radicalen tussen twee revoluties (1830-1850), Kalmthout, Polis, 2020, 431 p.
Beeld van de radicalen die mee de Belgische revolutie maakten maar er niet in slaagden om er een republiek van te maken. Hun ideeën lagen wel mee aan de basis van de sociaaldemocratie, het progressieve liberalisme en het sociale katholicisme.
Philip Vermoortel, Wie is wie in Max Havelaar, Amsterdam, De Buitenkant, 2020, 59 p.
Biografische en andere gegevens over de hoofdfiguren in het boek Max Havelaar van Multatuli, uitgegeven ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de geboorte van de auteur.
Geerdt Magiels, Liever Sterven. Zelfgekozen dood bij psychisch lijden, Amsterdam, Polis, 2020, 223 p.
Het verhaal van Jeroen Nilis die om psychische en fysieke redenen om euthanasie verzocht, beschreven door bioloog en filosoof Geerdt Magiels. Met een uitgebreide alfabetische lijst van hulp- en informatiebronnen.
D. Van Assche, P. Coupe, L. Devoldere, T. Vanheste, Nulpunt 1945, Rekkem, Ons Erfdeel, 2020, 189 p.
Een bundel waarin Vlaamse en Nederlandse auteurs ingaan op de vraag of 1945 een nulpunt is voor de wereld waarin wij leven. Bijzondere vormgeving en Zwitserse binding.
J. Wasserman, The Marginal Revolutionaries, New Haven/London, Yale University Press, 2019, 354 p.
Collectieve biografie en vlot leesbaar overzichtswerk van de geschiedenis van de Oostenrijkse School (Menger, von Böhm-Bawerk, Schumpeter, Hayek, Mises, Morgenstern…).
I. Godderis, A. Lauro & G. Vanthemsche (red.), Koloniaal Congo. Een geschiedenis in vragen, Kalmthout, Polis, 2020, 432 p.
Bundel waarin wetenschappelijke inzichten en onderzoeksresultaten over Belgische koloniale geschiedenis naar een breed publiek worden gebracht.