Menu
’t Zal Wel Gaan herdenkt zijn jonge goden
Onderzoek
dinsdag 10 september 2024

Op dinsdag 24 september opent de oudste studentenvereniging van Gent, het Taalminnend Studentengenootschap ’t Zal Wel Gaan (afgekort ’t Zal), het academisch jaar met een feestelijke zitting in de Gentse Boekentoren. Daarbij blikt ze terug op de beginjaren van het genootschap dat in 1852 het levenslicht zag aan het Gentse atheneum en kort daarna zijn activiteiten voortzette aan de universiteit.

Het waren tumultueuze beginjaren. Er woedde een verbeten schooloorlog tussen de liberalen en de katholieken, voor wie een pluralistische universiteit een doorn in het oog was. De Gentse katholieke krant Le Bien Public schreef: “Het moet gedaan zijn met de godslasteringen op kosten van de staat”, en dat nog wel in het toen overheersende Frans. Met de leuze “Klauwaard en Geus” profileerde ’t Zal zich als Vlaamsgezind en antiklerikaal, strijdbaar voor de vernederlandsing van de universiteit en tegen de kerkelijke invloed op het onderwijs.

Tijdens de zitting in de Boekentoren wordt daar dieper op ingegaan, vertrekkende van de levensschets van vier figuren die in die beginperiode een cruciale rol hebben gespeeld: Julius Vuylsteke, Emile Moyson, Anton (Tony) Bergmann en Adolf Dufranne.

Liberas-onderzoeker Christoph De Spiegeleer buigt zich over laatstgenoemde. De jonge filosoof Dufranne die in 1855 als student wijsbegeerte lid werd van ’t Zal, overleed op amper 25-jarige leeftijd. Hij liet met zijn wijsgerige schrijfsels rond vrij onderzoek en het gevaar van religieuze dogma’s een diepe indruk na op heel wat van zijn vooruitstrevende tijds- en studiegenoten. Toen Dufranne in 1858 buitenkerkelijk werd begraven, was dat de eerste keer dat een dergelijke expliciet vrijzinnige ceremonie plaatsvond in Gent. De ophef hierover zette de oplopende spanningen tussen de Belgische clerus en de Rijksuniversiteit op scherp.

De lotgevallen van deze 4 spilfiguren staan garant voor een boeiend verhaal over gelovige antiklerikalen, Belgischgezinde flaminganten en liberalen die het opkomende socialisme steunden. Met als extraatje het relaas van de ophefmakende eerste burgerlijke begrafenis in Gent en de uitvaardiging van een pauselijke banvloek tegen ’t Zal Wel Gaan

De openingszitting van 24 september 2024 begint om 19u00 in de leeszaal van de Boekentoren (Rozier 9, Gent) en wordt gevolgd door een receptie. Toegang is gratis, inschrijven aanbevolen: boltzalwelgaan@gmail.com