Menu
Reizen doorheen de collectie
Collectie
donderdag 1 april 2021
Geschreven door: Kris De Beule

Naar aanleiding van het reisverbod ging Liberas in februari en maart 2021 virtueel op reis in de fotocollectie. Op sociale media werd wekelijks een toeristische foto van een archiefvormer getoond. De zoektocht naar bruikbare foto’s leverde verrassende resultaten op. Een overzicht.

De minireeks op Facebook en Twitter toonde foto’s van personen en verenigingen die poseren op een herkenbare toeristische hotspot. De Europese landen zijn in de selectie het meest vertegenwoordigd. Onze noorderburen mochten zeker niet ontbreken. Cyriel Buysse (1859-1932), schrijver en broer van de liberale politici Arthur en Alice Buysse, bezocht in 1900 Den Haag. Met het Mauritshuis en het “torentje” op de achtergrond liet hij zich fotograferen aan de Hofvijver, samen met zijn schoonzus Augusta Beaucarne. Ook haar man Arthur Buysse (1864-1926) staat op een toeristisch kiekje, genomen aan het Parthenon te Athene in 1910.

Duitsland

Een foto van voor de Eerste Wereldoorlog toont de Liberale Werkmanskring Vooruitgang door ’t Werk uit Aalst bij een bezoek aan Trier. Het gezelschap poseert er trots aan de Porta Nigra, de Romeinse “zwarte stadspoort”. Het Duitse erfgoed is eveneens te zien op een recentere fotoreeks (1997) van het Willemsfonds afdeling Tongeren die het Paleis Zwinger te Dresden bezoekt. Het paleis, zwaar verwoest door het geallieerde bombardement van februari 1945, werd tot 1990 gerestaureerd en is een van de toeristische toppers van deze stad.

Frankrijk en Italië

Ook Frankrijk zit twee keer in de reisselectie. Een prachtige foto uit het Interbellum toont de Gentse schrijver Alfons Sevens (1977-1961) en zijn echtgenote in een bus op weg naar Gavarnie en Lourdes in de Franse Pyreneeën. Professor Herman Uyttersprot (1909-1967), de bekende germanist en specialist Duitse letterkunde, bezoekt tijdens een citytrip naar Parijs het graf van een van zijn idolen, de Duitse dichter Heinrich Heine. Zijn graf is te vinden op de begraafplaats van Montmartre.

Het grootste openluchtmuseum ter wereld, zo wordt Italië wel eens genoemd. Omer Vanaudenhove (1913-1994), minister en stichter van de PVV, kon dit ongetwijfeld beamen bij zijn bezoek aan Milaan. Hij voedert er samen met zijn echtgenote de duiven op de Piazza del Duomo.

En de rest van de wereld

Minister van Justitie Albert Lilar (1900-1976) en zijn echtgenote (schrijfster Suzanne Lilar) bezoeken het Nationaal Park Koning Albert (het huidige Nationaal Park Virunga) in de laatste jaren van de kolonisatie van Belgisch-Congo. Armand Colle (1910-1992), gedurende dertig jaar voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, poseert in de fifties trots op het dak van het Empire State Building, toen nog het hoogste gebouw ter wereld. De Gentse jurist en professor Louis Varlez ten slotte bezoekt in 1930 de Verboden Stad in Peking, gezeten in een traditionele riksja.

De getoonde foto’s bewijzen de rijkdom en variatie van de collectie die in Liberas bewaard wordt. Meer dan 310.000 erfgoedstukken zijn intussen online te consulteren op deze website. Liberas nodigt iedereen uit om te grasduinen in de online beeldbank. Wie zoekt die vindt. En voor wie niet genoeg kan krijgen van reisfoto’s, is er ook de online expo Travelling in Europe. Ook daar worden pareltjes uit de fotocollectie getoond.