Het Betere Boek, het literaire festival van het Willemsfonds, gaat door op diverse locaties, waaronder Liberas. Het thema is dit jaar Bevrijd de zinnen en Liberas wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot “Het Huis Waar Alles Kan Gezegd Worden”, een forum voor actuele literaire discussie. Leidt politieke correctheid tot een nieuw verbod van boeken? Verhindert het uitsluiten van afwijkende meningen het debat? Legt de bevrijding van de ene de andere het zwijgen op?
Het programma in Liberas
Op vraag van het Willemsfonds kregen slam poets Hind Eljadid, Inke Gieghase en Lisette Ma Neza de schrijfopdracht om de filosofische stelling ‘Ik denk, dus ik ben’ te verpakken in een hedendaags gedicht. Hoe Descartes’ befaamde spreuk in een 21ste eeuws jasje wordt gestoken door drie minstrelen met een missie hoor je van 15u tot 16u.
Hind Eljadid
Hind Eljadid is een 25-jarige woordkunstenaar uit Antwerpen. Ze geeft workshops slam poetry, woordkunst, performance, treedt op met haar teksten en bouwde haar eigen platform ZonderWolk uit. Haar literaire debuut ‘Kruimeldief‘ laat niet lang meer op zich wachten. Hinds werk staat bol van de maatschappijkritiek en -bewustwording. Als kunstenaar vindt ze het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen tot nadenken aan te zetten. Ook op het podium verkondigt ze haar ongezouten mening. Het is haar missie sociale problematieken in beeld te brengen en stemmen uit maatschappelijk precaire posities te laten horen.
Inke Gieghase (die/hun)
Inke Gieghase (die/hun) is schrijver, spoken word artiest, journalist en educator. In april bracht die hun debuutep ‘ZOEK‘ uit. Hun werk bevindt zich op het kruispunt van strijdbaarheid, kwetsbaarheid en menselijkheid. Via een queer lens wil Gieghase ervoor zorgen dat het woord ‘taboe‘ geen betekenis meer heeft.
Lisette Ma Neza
Lisette Ma Neza is dichteres. Ze is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel, waar ze film heeft gestudeerd. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Ze schrijft columns die het midden houden tussen poëzie en essay en geeft performances die balanceren tussen pijnlijk directe en verliefde, naïeve teksten. Haar teksten grijpen het publiek dikwijls bij de keel.
Rashif El Kaoui (gastheer)
Tussenin de voordrachten interviewt moderator Rashif El Kaoui de drie ‘poets’ over artistieke projecten, het begrip ‘taboe’ en aangrijpende poëzie. Rashif El Kaoui (°1988) is acteur, rapper, podcastmaker en schrijver. En KVS-gezicht. Hij studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en zit sindsdien niet stil. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs – dé literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen. Ook Das Mag pikte zijn werk op en publiceerde het in Das Magazin en in de Sampler 2018 – een bundel met werk van jonge beloftevolle auteurs. Voor de reeks ‘Karakters’ schreef El Kaoui in 2018 het kortverhaal ‘Oprecht kwetsbaar‘. Daarin gaat hij op zoek naar houvast in een gedigitaliseerde wereld.
Rachida Lamrabet
Betreffende cancel culture delen juriste en schrijfster Rachida Lamrabet en performer-dichter Christophe Vekeman hun ervaringen met de kwalijke gevolgen van de afrekencultuur op de ‘vrije’ samenleving.
Lamrabet werkte zestien jaar als juriste bij Unia, maar werd daar ontslagen door de inhoud van een van haar kunstwerken. In navolging daarvan regisseerde ze vier jaar terug, in opdracht van Goethe Instituut Washington en de KVS, de kortfilm ‘Project Deburkanisation’. Via deze film tastte ze met een gezichtssluier de grenzen af van het recht op privacy.
Christophe Vekeman
Van 16u30 tot 17u30 zetelt Lamrabet met Christophe Vekeman, één van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op de Vlaamse en Nederlandse literaire podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in ‘Señorita’s’ en ‘Dit is geen slaapkamer meer nu’.
Naast zijn uren als recensent voor de wekelijkse boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou en columnist voor De Standaard Weekblad, ondertekende hij vorig jaar met 35 Vlaamse schrijvers en intellectuelen een open brief waarmee hij de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting uitdaagde.
Meer informatie en het volledige programma vind je op de website van Het Betere Boek.