Menu
heARTful minds. Kunst breekt uit [het kader]
Tentoonstelling
dinsdag 3 september 2024
Geschreven door: Anouk Turnock

Vanaf vrijdag 13 september tot en met woensdag 16 oktober 2024 kan je in Liberas terecht voor een unieke kunsttentoonstelling en veiling: heARTful minds. Kunst breekt uit [het kader]. Deze expo is een samenwerking tussen de Moester, Beschut Wonen IPSO, Poco Loco en Villa Voortman en wordt georganiseerd in het kader van de ‘10-daagse van de Geestelijke Gezondheid’. Als cultureel erfgoedorganisatie deelt Liberas in dit project ervaring in publieks- en collectiewerking.

Liberas sprak met organisatoren Tine Heip (algemeen coördinator Beschut Wonen Ipso), André De Paepe (bestuurslid bij vzw Hand in Hand en initiatiefnemer van de expo) en kunstjournaliste Hilde Van Canneyt, curator van de expo:

De expo heARTful minds werd georganiseerd door (onder andere) Beschut Wonen Ipso. Kan je toelichten wat Beschut Wonen Ipso precies doet?

Tine Heip: Wij ondersteunen mensen met een psychische kwetsbaarheid op verschillende levensdomeinen, waaronder wonen. Daarnaast bieden we ook vrijetijdsactiviteiten en ontmoetingen aan, en doen we aan arbeidszorg. Ipso vindt het belangrijk om mensen de ruimte te geven om zichzelf te kunnen en mogen zijn en eigen talenten en krachten verder te ontdekken. Iets wat evident klinkt, maar het daarom niet altijd is.

Ook de Moester zet de schouders onder deze tentoonstelling, wat doet deze organisatie precies?

André De Paepe: De Moester, die onder de vzw Hand in Hand valt, is een dagtherapie centrum voor mensen met een psychosociale kwetsbaarheid, gelegen in een groen domein in Sint-Denijs-Westrem. De organisatie biedt een laagdrempelig aanbod rond ontmoeting en vrije tijd.

Hoe raakte je betrokken bij de expo?

André De Paepe: Ik breng regelmatig een bezoek aan de Moester, en kwam tot inzicht dat daar veel artistiek talent in huis is. Daar wou ik iets mee doen. Ik heb een team dat daarin geloofde, kunnen overtuigen en er dan ook hard aan meewerkte om dit project te realiseren.

Hilde Van Canneyt: Ik kreeg van de kerngroep de vraag of ik als curator bij de expo wilde fungeren. Enerzijds om het allemaal ‘dicht bij de kunst’ te houden, anderzijds ben ik een tentakel naar de kunstwereld toe. Natuurlijk is het ook mijn taak om de werken én de expo volgens ‘de regels van de kunst’ (als die al bestaan) naar buiten te brengen.

Hoe kwamen jullie bij Liberas terecht?

Hilde Van Canneyt: André De Paepe, initiatiefnemer en bestuurslid van de Moester, kent jullie zaal en werking goed.

André De Paepe: Ik heb een passie voor geschiedenis, en dan vooral van Gentse geschiedenis. Zo kwam ik in Liberas voor een lezing terecht. Er hing toen werk van een andere expo en dat zorgde voor heel wat inspiratie. Op dat moment was ik namelijk al bezig met het draaiboek van onze tentoonstelling en op zoek naar een geschikte zaal. Ik sprak na de lezing met Liberas-directeur Peter Laroy en lichtte hem het project toe. Dat gesprek leidde tot deze samenwerking.

Wat is het idee achter deze expo?

Tine Heip: Bij de mensen die binnen de deelnemende organisaties begeleid worden zit heel wat artistiek talent, maar zij krijgen vaak niet de kans om hun werken te tonen. De organisaties – Poco Loco, Villa Voortman, BW Ipso en de Moester – willen daarom een platform creëren om de wereld te laten zien wat deze kunstenaars allemaal kunnen, en op deze manier hun talent ondersteunen.

Hilde Van Canneyt: De missie was dus al duidelijk toen ik erbij kwam: ‘Door middel van kunst, zowel ontmoeting, veerkracht als inclusie bevorderen.’

Werkten de kunstenaars rond een bepaald thema?

Tine Heip: Er werd niet gekozen voor een thema, noch kregen de kunstenaars de vraag om met een bepaald materiaal te werken. Zij kregen zo veel mogelijk vrijheid van expressie.

Hilde Van Canneyt: Bij het ‘concept’ heARTful minds is het net belangrijk dat iedere kunstenaar zich uitte naargelang hun gevoel of ‘zijn’. Hier is het gewoon essentieel dat iedereen zichzelf blijft, zowel naast als achter de spreekwoordelijke schildersezel.

Tine Heip: Bovendien hadden enkele kunstenaars, voor de oproep gelanceerd werd, al werken gemaakt die zij in deze expo zullen tentoonstellen.

Wat mogen we van deze expo verwachten?

Hilde Van Canneyt: Een sprankelende Wunderkammer van verschillende stijlen, onderwerpen en media. Een tweede luik betreft geschonken kunstwerken die op het einde worden geveild (waaronder een werk van Jules De Bruycker). Het geheel van die werken kunnen we – positief bedoeld – onder de noemer ‘rariteitenkabinet’ brengen. Ook hier is er (kunst) voor ieder wat wils. Les goûts et les couleurs, on ne discute pas.

Hoe werden de kunstwerken geselecteerd?

Tine Heip: Er werd een oproep gelanceerd over de verschillende organisaties heen, waarop mensen konden intekenen. Ongeveer 30 kunstenaars reageerden. Kunstjournaliste en curator van de expo Hilde Van Canneyt maakte de uiteindelijke selectie.

Hilde Van Canneyt: Al wilden veel kunstenaars zelf selecteren natuurlijk (knipoogt). Het ging in eerste instantie om het buikgevoel. Wat zie je? Wat doet dit vanbinnen? Op de tweede plaats werd er gekeken naar: Wat zijn boeiende of esthetische beelden om naar te kijken? Wat kan de onbevangen kijker smaken?

Wie zijn de kunstenaars achter de werken?

Tine Heip: Het zijn mensen die actief betrokken zijn binnen de organisaties, hetzij als bestuurslid, bezoeker, bewoner, medewerker… maar sommige kunstenaars willen niet bij naam en toenaam genoemd worden. Twee van de kunstenaars – wier werk zal getoond worden – zijn overleden. Het tentoonstellen van hun werk beschouwen we als een ode aan hen en hun netwerk.

Waar hoop je op met deze tentoonstelling?

Hilde Van Canneyt: Dat de bezoekers met een open blik kijken en de tentoonstelling met een warm gevoel verlaten. Natuurlijk zou het fijn zijn als de kunstenaars, naast fijne feedback van de bezoekers, dit eventueel ook in de verkoop terugzien. Uiteindelijk beoogt de opbrengst van de bijhorende veiling het goede doel van de vier partnerverenigingen. Maar als curator wil ik het woord ‘verkoopstentoonstelling’ niet horen. Ik beoog vooral een interessante wisselwerking tussen de diverse werken te brengen, het oog wil ook wat. (knipoogt)

André De Paepe: Voor mij is verder ook de appreciatie van de kunstenaars door de buitenwereld van groot belang.

De tentoonstelling is een maand lang te bezichtigen in Liberas, krijgt deze nadien nog een vervolg?

Tine Heip: We zullen een catalogus publiceren die op de vernissage (en ook nadien) aangekocht kan worden.

André De Paepe: Deze catalogus wordt een waar collectors item. Elke bladzijde toont een afbeelding van het kunstwerk met titel en een beschrijving ervan en, indien de kunstenaar dat wenste, een omschrijving van de kunstenaar zelf.

Tine Heip: Op dit moment zijn er echter geen plannen om een vervolg aan de expo te breien…

Hilde Van Canneyt: …maar elk einde is een nieuw begin. (knipoogt) Ik hoorde al geruchten over dichtkunst, maar wie weet valt dit te rijmen met opnieuw een expo?

Praktisch

Vernissage: donderdag 12 september 2024, 19.00u

Vrije toegang:

  • ma-do: 9.00u–17.00u
  • vr: 9.00u–12.00u
  • za: 13.30u–17.00u

Finissage en veiling van de kunstwerken door veilingmeester Peter Loeckx van Veilinghuis Loeckx: woensdag 16 oktober 2024: 17.00-19.00 after work drink, 19.00u–21u.00u veiling.

De opbrengst van de veiling gaat integraal naar de werking van vier partnerorganisaties:  de Moester, Beschut Wonen IPSO, Poco Loco en Villa Voortman.