Eind april 2024 stonden Liberas-medewerkers Anouk en Kim voor het derde jaar op rij tussen de schoolbanken. Tussen 15 en 26 april vonden immers de Erfgoedweken voor scholen plaats. In die periode trekken erfgoedmedewerkers naar de klas om leerlingen te laten kennismaken met verschillende facetten van erfgoed en erfgoedzorg: de Erfgoedklasbakken. Net zoals de voorbije jaren nam ook Liberas weer enthousiast deel aan dit initiatief. Het thema dit jaar stond in het teken van ‘thuis’.
De workshop ‘thuis in de klas’ richtte zich op de tweede en derde graad van het basisonderwijs. In het eerste deel maakten de kinderen kennis met stukken uit de collectie van Liberas. Wat is archief? Waarom zou je archief en erfgoed bewaren? Wat voor bijzondere objecten bevinden zich in de collectie? Hoe vind je alles terug in zo’n groot depot? Enkele archiefstukken die tot de verbeelding spreken, werden aan de leerlingen getoond: een ingebonden krant (Het Laatste Nieuws) uit 1894 om te demonstreren hoe papier veroudert, digitaal archief (diskettes, cd, dvd, audiocassette), oude schoolschriftjes, een collectebus…
Vervolgens gingen de leerlingen in gesprek over het concept ‘thuis’. Is een thuis een huis? Of kan het ook een gewoonte (een verhaal vertellen voor het slapengaan), een persoon (dicht bij mama) of een geur (je lievelingsgerecht) zijn? Heeft ‘thuis’ voor iedereen dezelfde betekenis? Kan je meer dan één thuis hebben? Voel je je eigenlijk thuis op school en in de klas?
Aan de hand van foto’s uit de collectie van Liberas met huiselijke taferelen werd de verbinding gelegd met erfgoed. De kinderen leerden de foto’s te observeren, beschrijven en interpreteren. Wat zie je op de foto? Zouden de personen op de foto zich er ‘thuis’ voelen? Waarom wel of niet? Na een grondige blik op de foto’s gingen de leerlingen zelf creatief aan de slag. Welke elementen kunnen ze aan de foto toevoegen om het meer een gevoel van ‘thuis’ voor hen te geven? De leerlingen kozen tijdens de workshops voor een breed gamma aan interventies zoals vrolijke zonnetjes, planten, glimlachende mensen, schommels, voetballen, vlaggetjes, fotokaders, computergames, knuffelberen, huisdieren enzovoort.
De leerlingen namen ook zelf (een foto van) een object dat zij verbinden met ‘thuis’ mee naar de klas: een brievenbakje gemaakt door opa, foto’s uit de kindertijd, een aandenken aan grootouders in het buitenland, knuffels in alle maten en kleuren, foto’s van huisdieren, boeken en zoveel meer. In kleine groepjes gingen de leerlingen hierover in gesprek. Ze leerden hun gedachten naar elkaar verwoorden, respectvol luisteren en zoeken naar een gemeenschappelijke factor. De leerlingen vonden verbindende thema’s zoals familie, vrienden, boeken, zelfgemaakt, (knuffel)dieren en gezelligheid. Met bijschriften bij (de foto’s van) de objecten en een gids die kort toelichting gaf, stelden de klassen een tentoonstelling samen die het gevoel van ‘thuis’ naar de klas bracht en verbondenheid creëerde.
Erfgoedweken gemist of zin in meer?
Om scholen ruimere gelegenheid te geven om op dit aanbod in te gaan, kiest Liberas er voor om de Erfgoedklasbakken het hele jaar door gratis aan te bieden. Scholen die de erfgoedweken gemist hebben, maar toch nog kennis willen maken met erfgoed, kunnen contact opnemen via educatie@liberas.eu. De Erfgoedklasbak ‘Thuis in de klas’ is gratis en vindt plaats bij jou in de klas. De workshop duurt ongeveer 1,5 uur en is geschikt voor leerlingen van 2de en 3de graad van de lagere school.
Klik hier en bekijk ook ons ruimer educatief aanbod.