Gent heeft een rijke muziektraditie waarin jazz toch wel een bijzondere rol speelt. Een van de meest iconische plekken voor jazzliefhebbers was de Lazy River Jazz Club, sinds de jaren 1960 een ontmoetingsplaats voor jazzmuzikanten en jazzfans. Dankzij het archief van de club, dat bij Liberas wordt bewaard, blijft deze unieke periode uit de Gentse muziekgeschiedenis toegankelijk voor onderzoekers en jazzliefhebbers.
Een broedplaats voor oude stijljazz in Gent
De Lazy River Jazz Club zag het licht in 1966, een periode waarin oude stijljazz in Gent een bloeiende scene had. De stichters van de club, Jean-Pierre De Smet en William Wauters, wilden aanvankelijk een nieuwe jazzband oprichten. Maar omdat professionele en familiale redenen dit verhinderden, besloten ze om voor zichzelf en talloze Gentse jazzliefhebbers enkele jazzavonden in te richten. Hiermee legden ze de basis voor de organisatie van de Lazy River. De beginjaren van de club in het Hazewindstraatje nabij de Korenmarkt waren veelbelovend, met optredens van onder meer John Handy, Benny Waters, Albert Nicholas, Fats Sadi…
De club verhuisde verscheidene keren in Gent en Gentbrugge, maar vond zijn uiteindelijke locatie in een kelder in de Stadhuissteeg in het hart van Gent. De Lazy River groeide snel uit tot een geliefde ontmoetingsplaats voor zowel lokale als internationale jazzmuzikanten. Tijdens de hoogdagen organiseerde de Lazy River Jazz Club talloze concerten en jamsessies. Grote Belgische en internationale jazzartiesten traden er op, maar de club bood ook een podium aan opkomende talenten. Het was een plek waar traditionele New Orleans-jazz, swing en bebop elkaar ontmoetten.
Jazzmeetings in Gentbrugge
Op 30 mei 1971 organiseerde de club als eerste in Vlaanderen een “international jazzmeeting” in Gentbrugge. New Orleans, Dixieland, Swing en Bebop stonden op het programma, met op zondag een traditionele jazzmis. Zowel jazzmuzikanten van eigen bodem, zoals The Cotton City Jazzband en The Jeggpap New Orleans Jazzband, maar ook buitenlandse artiesten zoals Rhoda Scott (VS) en The Yarra Yarra New Orleans Jazz Band (Australië) sierden het podium.
De jazzmeetings kenden van eind 1970 tot begin 1990 gouden jaren. Maar na 46 edities en een gebrek aan medewerkers, viel in 2017 het doek over de International Jazzmeetings in jazztown Gentbrugge. Op het festival traden ooit Chet Baker, Art Blakey en Lionel Hampton op.
Het archief van Lazy River Jazz Club in Liberas
In 2019 sloot de club definitief de deuren. Het erfgoed leeft echter voort in het archief dat sinds 2024 bewaard wordt bij Liberas. Dit archief biedt een fascinerende inkijk in het Gentse jazzleven en bevat een schat aan waardevolle documenten zoals programmaboekjes, affiches, foto’s, krantenartikelen, ledenlijsten en correspondentie tussen muzikanten en organisatoren. Deze documenten werpen niet alleen een licht op de activiteiten van de Lazy River Jazz Club, maar geven ook inzicht in hoe de jazzscene in Gent zich ontwikkelde door de jaren heen. Jazzliefhebbers en onderzoekers kunnen snuisteren door de fotocollectie en ontdekken hoe de club functioneerde, welke artiesten er speelden…
Een blijvende impact op de Gentse jazzscene
De Lazy River Jazz Club mag dan verdwenen zijn, de jazzmuziek leeft voort in Gent, met festivals zoals Gent Jazz en Jazz in ‘t Park en talrijke jazzconcerten – van traditionele, tot moderne en experimentele jazz. Jazzcafés en podia zoals de Hot Club de Gand en de Missy Sippy Blues & Roots Club dragen bij aan het verderzetten van de muzikale traditie die in de Lazy River Jazz Club zo levendig was.
Dankzij het archief in Liberas blijft de herinnering aan deze iconische jazzclub ook bewaard. Wie de jazzgeschiedenis van Gent wil ontdekken, vindt hier een unieke bron van informatie over een tijdperk waarin muziek en passie samenkwamen aan de oevers van de Leie.
Het archief bij Liberas is toegankelijk voor het publiek en kan geraadpleegd worden in de leeszaal. Dit maakt het mogelijk voor muziekhistorici, studenten en geïnteresseerden om dieper in de geschiedenis van de club en de Gentse jazzscene te duiken. Bekijk hier alvast de inventaris.