Menu
CIAC: 100 jaar auto
Collectie
woensdag 23 augustus 2023
Geschreven door: Peter Laroy

Op 31 augustus 1923 ontstond in Gent de Compagnie Interalliée de l’Automobile et du Cycle, afgekort als C.I.A.C. Het bedrijf stelde zich tot doel de verkoop en het onderhoud van auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen. Honderd jaar later viert CIAC het eeuwfeest. Liberas werkte mee aan de uitgave van een erfgoedbrochure die verschijnt naar aanleiding van dit jubileum.

De eerste toonzaal en werkplaats van het autobedrijf bevond zich in Onderbergen (Het Pand). Een extra toonzaal kwam er in de loop van de jaren 1920 op het Emile Braunplein. De eerste CIAC-vestigingen waren gelegen in het hart van de stad. Het is een merkwaardig contrast met de situatie van een eeuw later met een vestiging helemaal in de periferie van het stedelijk weefsel.

Aanvankelijk verkocht CIAC auto’s van het Franse Chenard & Walker, het Belgische Excelsior en het Amerikaanse Chrysler. In 1929 kwam daar ook Peugeot bij. Het Franse automerk stond aan het begin van een geweldige opmars en doorstond de economische crisis. De Gentse garage ging mee in deze evolutie en onderhield decennialang de beste relaties met de Franse autobouwer. De opeenvolgende (soms iconische) types met de kenmerkende Peugeot-leeuw kwamen in de toonzaal en vervolgens in groten getale bij de klant terecht.

Er kwam een nieuwe vestiging in de Bagattenstraat (jaren 1930) en na de Tweede Wereldoorlog (jaren 1960) op Einde Were (Gent-Ekkergem). CIAC zette daar een prachtig bouwwerk neer dat moderne architectuur verenigde met functionaliteit. De voorbije 50 jaar volgden er overnames en wisselden de automerken in portefeuille. De automarkt maakte hevige schommelingen door, was conjunctuurgevoelig en vroeg veel ondernemerschap. CIAC overleefde deze stormen en is anno 2023 concessiehouder van Toyota, Ford en Lexus.

Het bedrijf heeft zijn geschiedenis steeds gekoesterd. Jubilea kregen in het verleden de nodige aandacht. Mooie delen bedrijfsarchief (o.a. sterke visuele collecties) zijn goed bewaard en hebben interessante erfgoedwaarde. In de komende maanden is een overdracht voorzien naar Liberas, dat intussen reeds enkele interessante fotoboeken heeft gedigitaliseerd.

Er kan worden opgemerkt dat de interesse in de geschiedenis van de auto(mobiel) sterk aan het toenemen is. Eerder dit jaar publiceerde de Nederlandse journalist-historicus Peter Giesen het boek Autopia. Hoe de auto onze wereld veranderde. In zijn inleiding stelt hij dat de auto de belangrijkste technologie van de twintigste eeuw was, een symbool van individuele vrijheid, van statuscompetitie en van consumptie. Tegelijkertijd is Giesen van mening dat de tijden volop in verandering zijn voor de auto. Reden te meer dat een cultureel archief zoals Liberas het belangrijk vindt dat dit bijzonder stukje erfgoed wordt bewaard en dankzij de medewerking van het bedrijf toegankelijk is gemaakt.

De mooi geïllustreerde erfgoedbrochure 100 jaar CIAC is vanaf 4 september te verkrijgen in de CIAC-vestiging, Brusselsesteenweg 506, 9050 Gent. Yves De Clercq schreef de tekst. Liberas stond in voor redactie van tekst en beeld.

Archief en erfgoed uit het bedrijfsleven is interessant voor Liberas. Contacteer voor meer informatie Bruno Van Verdeghem (relatiebeheerder) via bruno.vanverdeghem@liberas.eu of telefonisch via 0470 62 68 08.