In de tentoonstelling “Schoonheid. Vrijmetselarij en kunst in Gent rond 1900” wordt onderzocht welke rol de leden van de Gentse vrijmetselaarsloges Le Septentrion en La Liberté op het einde van de negentiende eeuw hebben gespeeld in de ontwikkeling van kunst en cultuur in hun stad. La Liberté was een politiek en sociaal zeer vooruitstrevende loge, Le Septentrion was een meer gematigde werkplaats.
De centrale idee die in de tentoonstelling wordt uitgewerkt, is dat rond 1900 een progressieve maatschappelijke visie gepaard ging met een uitgesproken voorkeur voor vernieuwing in de kunst en de architectuur. Om deze veronderstelling te toetsen, wordt nagegaan welke kunstenaars behoorden tot Le Septentrion en La Liberté, en hoe zij en andere leden van beide loges zich in de organisatie van het Gentse cultuurleven engageerden, om er in en via de Academie, de Cercle Artistique et Littéraire en het Driejaarlijks Salon, de hedendaagse kunst aan bod te laten komen en jonge kunstenaars – waaronder ook heel wat vrouwen – een kans te geven.
Aan de tentoonstelling wordt ook een klein colloquium gekoppeld, waarin een aantal van deze aandachtspunten op een ruimere (Belgische) schaal worden bekeken. Er zullen bijdragen worden gepresenteerd over kunstenaars, kunstcritici, auteurs, architecten en musici die lid waren van een loge. Er zal worden gefocust op hun netwerken en onderlinge contacten, gezamenlijke initiatieven, of opdrachten in het kader van de vrijmetselarij.
Praktisch
Vrijdag 21 februari van 14u00 tot 18u00, in Liberas.
Inschrijven via inschrijven@liberas.eu.