In het kader van Erfgoeddag 2022 lanceerde FARO een oproep naar de cultureel erfgoedorganisaties om deel te nemen aan de Erfgoedklasbak: educatieve erfgoedpakketten voor klassen. Drie Liberas-medewerkers engageerden zich en trokken een week lang naar basisscholen in Oost- en West-Vlaanderen om er te vertellen over hun erfgoedexpertise.
Liberas schreef zich voor de Erfgoedklasbakken in met 2 workshops: de bestaande workshop ‘Archief, Wablief?!?’ over archiefwerking en het belang van bewaren, en een workshop speciaal ontwikkeld voor de Erfgoedklasbakken ‘Maak je eigen porseleinkaart’. Maar liefst 10 klassen tekenden in voor de Erfgoedklasbakken van Liberas.
Voor de klasbak ‘Maak je eigen porseleinkaart’ werd er eerst een korte inleiding over archiefwerking gegeven. Hierbij stond de interactie met de leerlingen door middel van vragen centraal, er werd ook steeds teruggekoppeld naar hun eigen leefwereld. Na deze korte uitleg over archiefwerking maakten de leerlingen kennis met ‘porseleinkaarten’. Aan de hand van een PowerPointpresentatie met een tiental voorbeelden van porseleinkaarten ging een Liberas-medewerker in dialoog met de klas. Door enkele elementen uit de porseleinkaarten uit te vergroten werd aandacht gevestigd op de sierlijke details. Er werd aan de leerlingen gevraagd om goed te letten op de kleuren, illustraties, lettertypes, woorden… en wat hen daarbij opviel. Tijdens de creatieve workshop konden de leerlingen dan zelf aan de slag. Ze kregen de vraag ‘wat wil je later worden?’ en ‘hoe zou jij hier door middel van een porseleinkaart reclame voor maken?’. Hiervoor ontworpen ze hun eigen porseleinkaart. Dit deden ze al tekenend, maar ze kregen evenzeer enkele uitvergrote details van porseleinkaarten uit de Liberas-collectie waaruit ze konden knippen en plakken. Dit leverde heel wat mooie resultaten op.
De workshop ‘Archief, Wablief?!?’ begon met een kort inleidend filmpje ‘de weg die een archiefstuk aflegt in Liberas’. Nadien werd teruggekoppeld naar de leerlingen: wat viel hen op? Wat hebben ze allemaal gezien? Een Liberas-medewerker vertelde dan aan de hand van enkele dubbele archiefstukken – die heel wat belangstelling opwekten – over het belang van bewaren, hoe er werd bewaard en waar. Tijdens de creatieve workshop kregen de leerlingen wat tijd om na te denken wat ze zelf allemaal wouden bewaren en waarom. Dit mochten ze dan tekenen en uiteindelijk in een archiefdoos steken. Deze doos betekende dan het begin van hun eigen klasarchief.
Op iets meer dan een week bezochten 3 Liberas-medewerkers (directeur Peter Laroy, archivaris Florian Van de Walle en educatief medewerker Anouk Turnock) 10 klassen en bereikten zo meer dan 170 leerlingen. Dit bleek een intensieve maar ook leerrijke opdracht voor zowel de leerlingen als de medewerkers van Liberas. Een week na de laatste Erfgoedklasbak kregen de leerkrachten een evaluatieformulier toegestuurd over de ervaringen met de Erfgoedklasbakken van Liberas, deze waren over de hele lijn positief.
Klik hier voor het volledige educatieve aanbod van Liberas of stuur een mailtje naar educatie@liberas.eu voor meer informatie over de Erfgoedklasbakken van Liberas.