Menu
500.000 erfgoedstukken online
Digitalisering
woensdag 6 december 2023
Geschreven door: Jeroen Buysse

In april 2018 lanceerde Liberas, toen nog Liberaal Archief, haar nieuwe website als orgelpunt van een ingrijpend proces. Dit proces markeerde de overgang van werken met diverse lijsten naar een geavanceerd collectiebeheersysteem (Atlantis). Bij de lancering waren er 160.000 erfgoedstukken online beschikbaar. Nu, vijf jaar later, heeft Liberas de indrukwekkende mijlpaal van 500.000 erfgoedstukken bereikt.

Archief (± 100.000 records)

Vóór 2018 maakte Liberas inventarissen op in een tekstverwerkingsprogramma. Ze werden uitgeprint en voor consultatie beschikbaar gesteld in de leeszaal. Het nieuwe collectiebeheersysteem Atlantis transformeerde deze aanpak door inventarissen te presenteren in een gestructureerde veldenstructuur, wat de zoekmogelijkheden aanzienlijk vergrootte. Alle inventarissen werden daarom geconverteerd naar de nieuwe structuur en bij het verwerken van nieuwe archieven worden de beschrijvingen nu meteen ingevoerd in Atlantis.

Momenteel bevat de archiefmodule meer dan 100.000 records, waarvan maar liefst 35.000 zijn gedigitaliseerd. Deze digitalisering omvat onder andere de volledige 19de-eeuwse briefwisseling van het Willemsfonds. Gedigitaliseerde bestanden worden automatisch doorgestuurd naar het e-depot van Liberas, wat duurzame bewaring garandeert. De beschrijvingen van de archiefbestanddelen stromen bovendien tweewekelijks door naar Archives Portal Europe, de overkoepelende databank voor Europese archieven.

Voorblad van het register met de koningen, koninginnen, euverdekens, dekens en proviseerders van het Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel, 1614-1840

Kranten en tijdschriften (± 260.000 records)

Liberas zette en zet sterk in op dit onderdeel van de website waardoor ondertussen doorheen meer dan 260.000 bladzijden kan gezocht worden. Het corpus dat we aanbieden is zeer divers. De resultaten van externe digitaliseringsprojecten zijn hier opgenomen, zoals bijv. de kranten Het Volksbelang (1867-), La Flandre Libérale (1874-1910), De Stad Eecloo (1890-1914) en De Week (1909-1912). Maar ook intern digitaliseert Liberas heel wat tijdschriften uit haar collectie, zoals bijv. de periodieken van de liberale partijen en de periodieken van plaatselijke Willemsfondsafdelingen. Via een in huis opgestelde procedure worden ook deze resultaten meegenomen in de zoekresultaten op de website. Het volledige overzicht is hier terug te vinden.

Het aanbod groeit jaarlijks met ongeveer 50.000 bladzijden. Binnenkort worden ook Journal d’Affiches de Gand (1811-1830) en Journal de Gand (1857-1923) opgenomen. De digitalisering van deze belangrijke liberale krant en van haar voorloper is bijna afgerond.

Beeldbank (± 70.000 records)

Liberas heeft door de jaren heen een rijke iconografische collectie opgebouwd, inclusief vlaggen, affiches, diploma’s, foto’s en meer. Deze stukken zijn ondertussen allemaal beschreven in de beeldbank, steeds gekoppeld aan het archief waaruit ze afkomstig zijn. Onderzoekers en publiek krijgen op die manier eenvoudig toegang tot waardevolle visuele bronnen.

De beeldbank is bovendien verbonden met de databank van meemoo. In het verleden heeft meemoo zich ingezet voor de digitalisering van onze audio- en videocollectie. Dankzij de link met hun databank worden wekelijks de beschrijvingen van onze audio- en videocollectie geïntegreerd en geüpdatet.

Het volledige overzicht vind je hier.

Bibliotheek (± 70.000 records)

In 2020 werd het bibliotheekbezit geïntegreerd in Atlantis, waardoor ongeveer 70.000 records beheerd worden op de website, opgesplitst in boeken, artikels, periodieken, verhandelingen en brochures. Deze worden halfjaarlijks doorgestuurd naar portalen zoals Cageweb en Unicat.

Digitale leeszaal

Sinds de lancering in 2018 is de website van Liberas uitgegroeid tot een volwaardige digitale leeszaal. Gebruikers kunnen onze collectie raadplegen zonder fysiek ter plaatse te komen. De website heeft geavanceerde zoekmogelijkheden waarmee gebruikers snel en efficiënt door de collecties kunnen navigeren, via filters, trefwoorden en andere zoekparameters. Archiefstukken kunnen geselecteerd worden voor inzage of er kan een digitaliseringsaanvraag gedaan worden voor specifieke bronnen die nog niet gedigitaliseerd zijn. Vooral deze laatste mogelijkheid wint de laatste jaren aan populariteit.

Met de recente mijlpaal van 500.000 online beschikbare erfgoedstukken biedt Liberas een waardevolle bron voor onderzoekers en nieuwsgierige geesten. Ontdek, leer en deel in deze digitale schatkamer die onze geschiedenis levendig houdt.